מקור הכתבה : וואלה
ישנן אמהות שאוכלות את שיליית התינוק שנולד ואחרות משתמשות בה להכנת תמצית הומיאופתית ונוטלות אותה באמצעות טיפות. למה הן עושות את זה?
חלקים קטנים מהשיליה נחתכים עם תום הלידה ומהם מכינים טיפות הומיאופתיות חלקים קטנים מהשיליה נחתכים עם תום הלידה ומהם מכינים טיפות הומיאופתיות
חלקים קטנים מהשיליה נחתכים עם תום הלידה ומהם מכינים טיפות הומיאופתיות
אם את עומדת ללדת בימים הקרובים, ייתכן שליד הדלת כבר מונח התיק שילווה אותך בעת שהותך בבית החולים, זה המכיל את כל מה שאת מעלה בדעתך שתזדקקי לו. נוסף על הדברים הטריוויאליים, הכוללים בגדים, מברשת שיניים או דאודורנט, ישנן, מתברר, גם נשים שבתיק שלהן מונחת צנצנת סטרילית. אותה צנצנת מיועדת לקלוט חלקים קטנים מהשיליה, הנחתכים עם תום הלידה ומהם מכינים טיפות הומיאופתיות שאמורות לחזק את האם והתינוק. אחרות אינן מסתפקות בטיפות ואף נוגסות בבית מהשיליה ששהתה ברחמן במשך תשעה חודשים.
השיליה היא איבר המתפתח יחד עם העובר במהלך ההריון ותפקידה העיקרי הוא לאפשר חילוף חומרים בין האם לעובר. בנוסף, היא מייצרת ומפרישה הורמונים ומהווה שכבה נוספת המגנה על העובר מפני חבלות ומפני חדירת מיקרו-אורגניזמים מזיקים.
סרג' כהן, ד"ר לרוקחות, נטורופת הומאופת המייעץ, בין השאר, לבית המרקחת "הום גליל" בתל אביב, מכין בעבורם תמציות הומיאופתיות מהשיליה. את השיטה למד בגרמניה ובצרפת, ולדבריו היא מבוססת על "אורגנו תרפיה" - תהליך לפיו מדללים איבר של חיה במטרה לחזק איבר דומה אצל האדם. מכיוון שבבסיס ההומיאופתיה קיימת האמונה ש"דומה בדומה מרפא", הוא מייצר מהשיליה של האם תמצית מיוחדת לבליעה אישית שלה ושל העולל.
איך מתבצע התהליך?
"היולדת מגיעה מראש עם כוס סטרילית, כמו זו שאנחנו מקבלים בקופת החולים לבצוע בדיקת שתן. עם תום הלידה השיליה נפלטת החוצה והמיילדת או האחות חותכות ממנה כמה חתיכות, מניחות אותן בתוך הכוס ומכסות את הממצאים באלכוהול בריכוז של 70%. הכוס מגיעה לקירור בבית היולדת למשך שלושה שבועות ובתום התקופה אני מכין תמצית מן התמיסה שנוצרה בכוס. את התמצית נוטלים מידי יום הן התינוק והן האם, וזה אמור להספיק לשנה".
מחזקת את התינוק
באופן רגשי זה ההמשך הישיר של הקשר עם התינוק, מעין 'חבל טבור רוחני' באופן רגשי זה ההמשך הישיר של הקשר עם התינוק, מעין 'חבל טבור רוחני'
באופן רגשי זה ההמשך הישיר של הקשר עם התינוק, מעין 'חבל טבור רוחני'
מה מעניקה התמצית הזאת?
"היא מחזקת את התינוק, ואנחנו מאמינים שהיא אף עוזרת למערכות השונות בגופו להבשיל ביתר יעילות. מנסיוני, התמצית מחסנת אותו במיוחד בשנה הראשונה לחייו".
מה זה נותן לאמא?
"באופן רגשי זה ההמשך הישיר של הקשר עם התינוק, מעין 'חבל טבור רוחני'".
ד"ר כהן מספר שהוא מבחין בעלייה חדה בשנים האחרונות בביקוש לתמצית מהשיליה, ולדבריו "אמהות מספרות עליה זו לזו. זה עובר מפה לאוזן ולמרות שהבקשה נשמעת מופרכת, המיילדות כבר לא מתרגשות ממנה".
פרופ' יוסף מנצ'ר, גינקולוג בכיר, מודע לתופעה הקרויה "פלצנטו-פאגיה" ("פלצנטה" - שילייה, ו"פאגוס"- לאכול ביוונית) ומזכיר כי רובם המכריע של היונקים אוכלים את השיליה לאחר הלידה. "בימים עברו", אומר פרופסור מנצ'ר, "נהגו יושבי המערות שפחדו מחיות טרף לאכול את השיליה על מנת שהחיות לא יריחו 'גור אדם' ויטרפו את הרך הנולד. שבטים מסויימים באפריקה ובדרום אמריקה עדיין מחזיקים במנהג זה, בארצות- הברית התופעה הייתה קיימת בעיקר בשנות ה- 60-70 בקומונות אחדות אך ממשיכה גם כיום, כאשר קיימות חברות המשווקות ספרי בישול של שיליות ואחרות המשווקות קפסולות המוכנות בתהליך מיוחד מאבקת שיליה מיובשת".
מה יש בשיליה שיכול להסביר את הביקוש?
"השיליה מכילה שני מרכיבים - פרוסטגלנדינים ואוקסיטוצין, שני חומרים שגורמים להתכווצות הרחם ומאיצים את חזרתו לגודל שלפני הלידה. עם זאת, יש להדגיש שאין כל מחקר מדעי רפואי שהוכיח כי קיים איזשהו ערך רפואי באכילתה של השיליה או נטילה של תמצית שלה".
האם זה מסוכן?
"במידה שאישה נוגסת מהשיליה שלה אין בכך סכנה, והתהליך חייב להתרחש סמוך מאוד למועד הלידה. בעיניי, עם זאת, התופעה היא בעלת אפקט פלצבו בלבד. במידה שאישה תאכל שיליה שאינה שלה, או כל כדור שהופק משיליה זרה, היא מסתכנת בהידבקות בנגיף הצהבת או בנגיף האיידס שכן אין לדעת ממי נלקחה השיליה. ועוד בעיה אתית שכדאי להזכיר נוגעת לכך שהשיליה מורכבת בחלקה מן הביצית של האם, ובחלקה האחר מזרע האב, מה שגורם למי שנוגסת ממנה 'לאכול' למעשה חלק מהאב, פעולה העלולה להיחשב כקניבליזם".
איזון המערכת ההורמונלית של האם
בסין נעשה שימוש ב"תרופות שיליה" מזה כ-1,400 שנים, כאשר השיליה נחשבת לחומר מזין ומחזק את הדם בסין נעשה שימוש ב"תרופות שיליה" מזה כ-1,400 שנים, כאשר השיליה נחשבת לחומר מזין ומחזק את הדם
בסין נעשה שימוש ב"תרופות שיליה" מזה כ-1,400 שנים, כאשר השיליה נחשבת לחומר מזין ומחזק את הדם
נועה קרן, מטפלת ברפואה סינית מסורתית מקליניקה "רפואות בראשית", מתמחה בטיפול בנשים. לדבריה, "השיליה המזינה את העובר בזמן שהותו ברחם, מכילה שפע של הורמונים טבעיים שיוצרו בגוף של האישה ואין טובים מהם לאיזון המערכת ההורמונלית שלה. השיליה מספקת אנרגיה רבה ומאיצה את תהליך ההחלמה אחרי הלידה, במידה שנדרש תהליך כזה, ונחשבת כמועילה לאיזון הרגשי של האם".
לדברי קרן, בסין נעשה שימוש ב"תרופות שיליה" מזה כ-1,400 שנים, כאשר השיליה נחשבת לחומר מזין ומחזק את הדם. בנוסף לכך, אף נעשה בשיליה שימוש לצרכים מגוונים ולא רק למצבים של לאחר הלידה, כמו טיפול במחלות כרוניות, בבעיות פוריות (באישה ובגבר), אסתמה, דלקות מפרקים, תופעות גיל המעבר ועוד. "הרופאים העובדים בחדרי לידה בסין", מספרת קרן, "מתגאים בכך שאינם חולים בחורף בשל הגישה החופשית לשיליות. כמו כן, גינקולוגית סינית שמכבדת את עצמה מחזיקה במגירת העץ שמתחת לשולחנה מלאי שיליות מיובשות ומעניקה מהן לנשים שמגיעות עם סמפטומי חולשה שונים".
ממה כדאי בכל זאת להיזהר בתוך הסיפור הזה?
"חשוב לדעת שיש להתכונן לתהליך מראש כיוון שקיימים תנאים מסוימים להצלחת התהליך, ולכן יש לפנות למתמחים בהכנה. התהליך מחייב הקפדה גדולה בעיקר בתהליכי השימור והסניטציה, וחשוב לדעת שלא בכל מצב ניתן להשתמש בשיליה, כמו במקרה של זיהום כלשהו שנגרם בעת הלידה או במקרים של נטילת תרופות מסוימות שחודרות את השיליה".
קרא עוד: טיפול טבעי בסוכרת | טיפול טבעי בקוליטיס